ההצפות השכיחות ביותר באזורי מגורים שגורמות להצפות של דירות וחידות מגורים מתרחשות בימי גשם בתקופת החורף.
מבני המגורים השונים ממוקמים בשטח חסות של רשות מקומית שבאחריותה לדאוג לכל אמצעי הניקוז כדי שינתבו את מי הגשמים לשטחים שאינם מיושבים או אף לים התיכון או לנחלים וואדיות ייעודיים.
הרשות המקומית מחויבת לתחזק את אמצעי הניקוז באופן שלא יהיו חסומים וגם שתהיה להם יכולת מכסימלית להכיל כמויות גדולות של זרימת מי הגשמים.
אמצעי ניקוז סתומים או חסומים ולעיתים אף שבורים יגרמו למי הגשמים לזרום לאזורים נמוכים טופוגרפית ללא שום הגבלה ואז הדרך להצפות פתוחה בפניהם.
לא ניתן באופן מוחלט להתגונן מול הצפות אולם אפשר לצמצם נזקים בכך שלא תניחו על הרצפה מחשבים או ציוד אלקטרוני נגיש. תבדקו איטומים של פתחים שונים כמו דלתות פנים וחוץ או ויטרינות ותריסים.
כתוצאה מהצפה בדירה הדירה ניזוקה במבנה וגם בתכולה.
במבנה הדירה ,יכול להיות שגוון מרצפות הדירה ישתנה, מים שחלחלו למצע הרצפה (חול או סומסום) הרטיבות תתפשט בעליה קפילרית בקירות ואז יהיו “התנפחויות” של טיח וקליפות צבע וטיח ינשרו לרצפה.
לעיתים הרטיבות מגיעה גם למערכת החשמל ואז יש לא מעט קצרים שעלולים לסכן את פעולת מכשירי חשמל ואלקטרוניקה שניזונים ממערכת החשמל.
מים שמציפים דירה יפגעו בבסיס רהיטים, ארונות מטבח ארונות אמבטיה, ביגוד והנעלה וגם מכשירי חשמל בייתים שמוצבים על הרצפה.
במרבית אירועי ההצפה לא היה ניתן להמשיך ולהתגורר בדירה אלא רק לאחר שיקום הנזקים ויש לשכור דיור חליפי. בלא מעט מקרים חברות הביטוח מדלגות על סעיף פיצוי על דיור חליפי או מפצות בסכום מגוחך שהמבוטח ומשפחתו לא יכולים לשכור.
ממי תובעים את עלויות השיקום של הנזקים בדירה ?
אם הדירה מבוטחת יש להגיש תביעה לחברת הביטוח. אם המים לא חדרו לדירה דרך הקירות קרוב לוודאי שתפוצו בהתאם לנזקים שייבדקו ע”י שמאי מטעם חברת הביטוח.
בלא מעט מקרים שמאי חברת הביטוח מתעלמים מנזקים שונים באמתלות מוזרות. לכן מומלץ במקרים אלו לשכור שמאי פרטי שייתן לכם הערכה ריאלית לנזקים בדירה.
חברת הביטוח תמהר ותגיש תביעת שיבוב כנגד רשות מקומית או כל גוף אחר שלא תחזק או התקין אמצעי ניקוז ציבוריים שאולי היו מונעים את הנזק או מצמצמים אותו ותתבע את עלות שיקום הנזקים שעליה לשלם למבוטח.