מאמר: אתה והנזק
עפ”י הוויקיפדיה ושאר המילונים “נזק” מוגדר בפקודת הנזיקין “אבדן חיים, אבדן נכס, נוחות, רווחה גופנית או שם-טוב, או חיסור מהם, וכל אבדן או חיסור כיוצאים באלה”.
“נזק” הוא אחד מיסודותיה של העוולה הנזיקית הקלאסית. לפי דיני הנזיקין, אדם שנפגע וסבל נזק (הניזוק), יכול לתבוע את הפרט שגרם את הנזק (המזיק), אולם הפיצוי אינו אוטומטי, והניזוק נדרש תחילה להוכיח שורה של קריטריונים לפני שיזכה בפיצוי. לדוגמא: באירוע נזק שנגרם מאש יש להוכיח באמצעות מומחה כמו חוקר שריפות מהו מוקד האש שהתפתח במקום. נזק שנגרם עקב קצר חשמלי למשל נדרשת בדיקה של חשמלאי מוסמך ומנוסה שיאתר את גורם הקצר. בנוסף לכך כל תיעוד ששייך לאירוע הנזק יעזור מאד להשגת הפיצוי, אם מדובר בסרטונים או תמונות בעת אירוע הנזק או זמן קצר אחרי התרחשותו, מסמכים שונים כמו חשבוניות רכישה או שכירה של ציוד ומטלטלים שנפגעו
אדם או גוף מסחרי כלכלי שניזוקו ורכושם או גופם מבוטחים יפנו ישירות למבטח וידווחו לו על הנזק במטרה לקבל סעד איך להתמודד עם הנזק כדי לחזור כמה שיותר קרוב למצב טרם קרות אירוע הנזק.
מי שאינו מבוטח יפנה לערכאות ובעיקר לערכאות המשפטיות כדי שייפסק לו פיצוי וסעד שיקומי מגורם הנזק.
נזקי רכוש מכל סוג נבחנים ע”י מומחים שונים שהמומחה הראשון הוא שמאי הרכוש שמתפקידו לבדוק את הנזק ולהעריך את עלות שיקום הנזק. מכיוון שהשמאי הוא המומחה הראשון שבוחן את הנזק הוא גם מנחה את הניזוק איך לנהוג עד לשיקום הנזק.
נזקי גוף נבחנים בעיקר ע”י רופאים מקצועיים.
בעת התרחשות של אירוע נזק ברכוש מבוטח, החברה המבטחת שולחת מטעמה שמאי לבדיקת הנזק. סטטיסטית ,חלק גדול מהמבוטחים שנגרם להם נזק אינם מרוצים מטיפול חברת הביטוח. זכותו של הניזוק לשכור שמאי פרטי מטעמו להערכת הנזק בעין אובייקטיבית.
כל רכוש שמבוטח נמצא תחת כיסוי ביטוחי בפוליסה ייעודית. מרבית המבוטחים אינם מקדישים זמן כלשהו בקריאה או בהבנת הפוליסה ובכך יש לא מעט מקרים שחברת הביטוח לא תפצה אותם על חלק מהנזקים שאינם מכוסים. אבל, חוסר כיסוי ביטוחי לא סוגר את הדלת בפני הניזוק לתבוע מהמזיק לפצותו על נזקים שאינם מבוטחים באמצעות ערכאות משפטיות וחוות דעת מומחים כמו שמאי פרטי ומומחים נוספים.