החורף בישראל הוא אולי קצר יחסית בהשוואה לאתרים ומדינות אחרות בעולם אבל הוא לא פחות אינטנסיבי מאזורים בעולם שם החורף ממושך וקשה. בשנים האחרונות חווינו לא ימים גשומים ברמות שלא הכרנו בעבר. בימים גשומים אלו ירדו כמויות משקעים שלעיתים עלו על הממוצע השנתי בימים בודדים. בימים גשומים אלו הגשם לא פסק וניתך בעוצמות לא מוכרות.
משנה לשנה יורדת כמות השטחים הפתוחים, החקלאיים ונוספים עוד ועוד דונמים של בטון אספלט ומגדלי מגורים. מטבע הדברים, כמות גשמים לא נספגת במשטחי בטון אלא רק באדמה החופשית מבטון, אבן או אספלט.
ביום גשם מאסיבי שהגשם ניתך ללא הפסקה קיים סיכוי ואפילו סיכוי טוב שהמים יגלשו לחצרות בתי מגורים ומשם לדירות הקרקע, חדרי מדרגות מרתפים, מקלטים וכד’. מערכות הניקוז במדינה הנן מערכות מיושנות, שלא עומדות בזרמי מים אדירים. הדיירים בקומות העליונות במגדלי מגורים אולי יהנו מסביבה יבשה בבתיהם אולם סביר להניח שחדרי מדרגות יוצפו, מעליות יתקעו עקב תקלות חשמל ודיירי הדירות הגבוהות לא יוכלו לעזוב את דירתם במשך שעות ארוכות. בראיונות לתקשורת בעת קטסטרופת הצפה כזו תמיד יאמרו ראשי רשויות שאף אחד מהם לא צפה את המקרה.
נכון, אירועי הצפה ממזג האוויר לא ניתנים לצפייה אבל ניתן להתגונן בפניהם במשך כל הקיץ שלפני , בשיקום ופיתוח של אמצעי ניקוז שונים. אבל ראשי הרשויות וגם הדרג של משרד הפנים או רשות הניקוז הארצית עושים בקיץ טיפולים קוסמטיים קלים למערכות הניקוז ומתפללים שזה יעזור, אבל התפילות לא מועילות וההצפות הענק מתרחשות וגובות גם קורבנות בנפש.
הצפה בדירה או בבית צמוד קרקע הינה טראומה קשה ביותר. מרבית תכולת הדירה אם לא כולה נפגעת ללא אפשרות שיקום ואילו מבנה הדירה סופג אף הוא טראומה שיעלה כסף רב לשקם.
בכל אופן כדאי שתעזרו לעצמכם באמצעים הדלים שברשותכם ואולי תוכלו להקטין את נזקי ההצפות או למנוע אותם במקרה הטוב. תבדקו את אמצעי הניקוז בדירתכם דהיינו במרפסות פתוחות או במשטחים חיצוניים. תבדקו בבתים משותפים אם המרזבים לא סתומים. סלקו חפצים שעלולים לחסום זרימת מים. פעילות כזו תוכל למנוע לעיתים הצפות .