בחיי היום יום אנו נתקלים במושג “בלאי טבעי” בכל הקשור למבנים שונים כמו דירות מגורים , משרדים, מחסנים ומבנים אחרים.
לא אחת, ציבור רחב של רוכשי דירות מקבלנים מזהים ליקויי בנייה שונים ופונים לקבלנים ע”מ שיתקנו את הליקויים.
חלק לא קטן של אותם קבלנים מתחמקים מתיקון הליקויים בטענות מוזרות ואף הזויות.
לדוגמא: רטיבות בקירות שגורמת לנזקים בדירה ובצמודות מבנה מוגדרת אצל קבלנים מסוימים כ “בלאי טבעי” שנגרמת עקב רשלנות של “אי אוורור הדירה”.
“בלאי טבעי” כשמו כן הוא יכול להגרם לצמודות מבנה של דירות מיושנות מאד, אולם זה לא בהכרח.
שמאי רכוש מנוסה יכול לזהות נזק שנגרם מכשל כלשהו או נזק בזדון ולשלול לחלוטין את ההגדרה שהנזק נגרם מ “בלאי טבעי”.
המחלוקת סביב ההגדרה “בלאי טבעי” מול “נזק” קיימת במקרים רבים בין בעלי נכסים לציבור שוכרי נכסים בעת סיום חוזה השכירות.
דיירים שכירים מחויבים עפ”י הסכם השכירות שלהם להחזיר את הנכס אותו שכרו מבעלי הנכס למצבו בטרם נכנסו לעשות בו שימוש תמורת דמי שכירות .
כך, בסיום תקופת השכירות , לאחר שהדיירים השכירים עוזבים את הנכס ומעבירים אותו לבעליו, מזהים לא מעט בעלי נכסים שנגרמו לנכס נזקים והנכס לא חזר למצבו טרם תקופת השכירות.
אז, מתפתח דו שיח בין בעלי הנכס לבין הדיירים שפינו את הנכס שלדבריהם כל הנזקים עליהם מצביע בעל הנכס הם בגדר “בלאי טבעי” ולכן אין להם כל קשר לכך ולא ניתן לחייבם לתקן את הליקויים.
ראשית מאד מומלץ לבעל נכס לצלם את יחידות המבנה בטרם ייכנסו דיירים שכירים להתגורר בו או לעשות שימוש אחר כמוסכם. יש להתרכז בצילום קירות, תקרה, כלים סניטריים, תריסים וחלונות, מטבחים, משקופים ודלתות פנים, רצפה ומדרגות ואם קיימים גם חצרים. כך, שתהיה הוכחה מצולמת של מצב הנכס לפני תקופת השכירות.
במידה ויהיו קיימים מחלוקות על נזקים בנכס, רצוי וכדאי לשכור שירותיו של שמאי פרטי שיעריך במדויק את הנזקים בנכס שאינם בגדר “בלאי טבעי”.
בלאי טבעי הוא בלאי בדירות מיושנות מאד ויכול לכלול דלתות פנים, כלים סניטריים, ארונות מטבח שבד”כ השימוש בהם ביום יום הוא מירבי.