מאד מוזר שבכל חורף חזאי מזג האוויר מזהירים את הציבור מפני הצפות, כאילו שהצפה היא פועל יוצא של ירידת משקעים כלשהי. בכל אזור מאוכלס, הצפות שקורות עקב ירידת משקעים מעידות על מחדלים של כל האחראים על תשתיות הניקוזים באזור המאוכלס.
עובדה שקיימים אזורים רבים שבהם לא מתרחשות הצפות למרות שמשקעים רבים יורדים וניתכים על אותם אזורים בזמנים קצרים. אמצעי ניקוז שלא מטופלים ובעקבות כך נסתמים או אמצעי ניקוז שלא ערוכים לכמויות משקעים גדולות הם הגורמים הישירים להצפות.
הצפות בבתי מגורים גורמות לנזקים כבדים לכל תכולות הבתים. לדירה שיש לה ביטוח הנזק מטופל ע”י חברת הביטוח ושליחיה.
אבל מה קורה למי שאין לו ביטוח על תכולת דירתו? במקרה כזה אסור להרים ידיים. אפשר להתייעץ עם עורך דין שיכול להחליט כנגד מי ניתן לתבוע את שיקום הנזקים בכפוף להצגת חוות דעת שמאי רכוש שהעריך את הנזקים.
גם במקרה שיש לכם ביטוח, הנזק לתכולת דירתכם הוא נזק כבד ובעל ערכים כספיים גבוהים. במקרה כזה, במקביל לחברת הביטוח רצוי לשכור שמאי פרטי שיעריך את הנזק באופן ראלי שלעתים גבוה בהרבה מהערכת שמאי חברת הביטוח.
מהם הגורמים השכיחים לנזקי הצפה?
אירוע הצפה הינו אירוע טראומטי, קשה ומביך.
שמדובר בבתי מגורים, דירות בבתים משותפים או בתים צמודי קרקע יש מספר גורמים להצפות.
המקרים השכיחים של הצפות בבתי מגורים מתרחשים בימי החורף עת שמשקעים רבים נוחתים עליהם בפרקי זמן שונים ובעוצמות לא סבירות.
במקרים אלו המים גולשים למקומות שהכי נוח להם לזרום אליהם כמו מרתפים דירות קרקע או יחידות דיור צמודות קרקע.
סוג נוסף של הצפות מתרחשות בכל ימות השנה ולאו דווקא בימי החורף הן הצפות הביוב שצנרת ביוב נסתמת ומי הקולחין עולים כלפי מעלה וגולשים למקומות שאין בהם מחסום כלשהו.
הצפת מבנה מגורים במי קולחין זה נזק קשה מכיוון שחוץ מהרטיבות שקיימת מהנוזל הרי יש גם ריח חריף המלווה את מי הקולחין ונדרשים חומרים שונים לניטרול הריחות הרעים שנתפסים בקירות ברהיטים ובעוד מטלטלים.
קיימות לא מעט הצפות מכשל בצנרות נוזלים. בלא מעט מבנים קיימת צנרת מיושנת מאד שלעיתים נשחקת וגורמת לנזילות וגם להתבקעות צינורות מובילי נוזלים. צנרת מסוג זה היא בד”כ צנרת סמויה שנקבעה בתוך קירות או מתחת למשטחי רצפה ולעיתים גם בגגות. התבקעות של צנרת מים עלולה לגרום לנזק קשה למבנה ולהציף את בית המגורים לפגוע בתכולה ואף לגרום נזקים לצד ג’.
לא אחת נתקלים גם בהצפות שמקורן ברשלנות של דיירי המבנה או בעלי מקצוע מטעמם.
לדוגמא: התנתקות צינורית מים למתקן שתיה של תמ”י 4 .
התרחשה הצפה בנכס שבבעלותכם מה עושים למי פונים?
אם אתם נמצאים בנכס בעת אירוע הצפה, תנסו בכל האמצעים שבידכם להפסיק את ההצפה ואם אתם לא מצליחים תזעיקו בעל מקצוע-שרברב שיעצור את ההצפה .
בשלב הבא בעזרת שרברב או מאתר נזילות תאתרו את גורם הנזק.
איתרתם את מקור הנזק שגרם להצפה תדאגו לתיקון הכשל או לחילופין לעצירת זרם הנוזלים. ובמקרה הזה יש בעיתיות שלעיתים מקור הכשל אינו בנכס שבבעלותכם ואתם לא מסוגלים לתקנו .
במידה ואין לכם שיתוף פעולה עם בעל הנכס שמקור ההצפה נמצא אצלו, ניתן לפנות לעורך דין מיומן בנושאים אלו ולבקשו להוציא “צו עשה” מטעם החוק ולחייבו לתקן את הכשל שגרם להצפה.
בשלב הבא לאחר תיקון מקור הנזק עליכם לפנות לחברת הביטוח במידה ואתם מבוטחים לנזקי הצפה ולהודיע על האירוע.
אם אתם לא מבוטחים, יש לפנות לשמאי פרטי שיגיע למקום ויעריך את הנזקים בעקבות ההצפה ובהמשך תתבעו את עלות שיקום הנזקים באם מקור הנזק לא שייך לנכס שלכם.
כמובן שבכל אירוע הצפה, יש לסלק את הנוזלים מהר ככל האפשר גם לצורך חזרה השיגרה וגם למנוע הרחבת נזקים .
לעיתים , הצפות מתרחשות במבני מסחר ומשרדים בסופי שבוע או בחגים שהמבנים לא מאוישים ואז הנוזלים שוהים זמן ממושך בחלל המבנה ובכך נגרמים נזקים קשים מאד.
איך אפשר להתמודד מול סכנה כזו?
במבני מסחר שונים כמו מחסנים, משרדים וכד’ החלו להתקין בשנים האחרונות גלאי הצפה שיכולים להשתלב במערכת האזעקה הקיימות למניעת פריצות כאזור נפרד במערכת שמתריע על הצפה ובכך ניתן להזעיק את בעלי העסק או מי מטעמם ואז להקטין את הנזקים ולעצור את ההצפה.
איך מתמודדים בתביעה משפטית באירוע נזקי הצפה בבית משפט?
ראשית, במידה ותביעתכם נמצאת במסגרת ה”תביעות הקטנות” תגישו תביעה לבית משפט לתביעות קטנות. הליך ההגשה הוא לא מסובך וניתן להבין אותו היטב באמצעות המרשתת (אינטרנט).
בתביעה קטנה אין ייצוג עורך דין משני הצדדים.
בתביעה גדולה יותר יש להיעזר בעורך דין שייצג אתכם.
יש לקחת בחשבון שבכל תביעה אתם חייבים להציג לבית משפט הוכחות מהותיות לגורם הנזק ולהעזר בחוות דעת של שמאי רכוש ומאתר נזילות ולעיתים גם בעלי מקצוע נוספים כנדרש.