מאמר: נזקי תמ”א 38 ונזקי צד ג בבניה
בשנים האחרונות קיימים במקומות שונים במדינה פרויקטים מסוגים שונים בתחום הבניה.
לדוגמא מה שנקרא תמ”א 38. מה זה בדיוק? פרויקט זה פונה למבנים שבנויים שנים רבות ומציע לדיירים בעלי הדירות במבנים אלה, תוספות בניה שונות כמו הוספת מעלית למבנה, או הקמת חדר ממ”ד נוסף בכל דירה, או תוספת מרפסת ו/או חיזוק יסודות המבנה וכד’. בתמורה הקבלן/יזם מקבל אפשרות להוסיף קומות ודירות במבנה לפי היתרי הבניה שהוא משיג.
לאחר יציאת הפרויקט לדרך, לא מעט דיירים מעדיפים להישאר בדירתם ולא לפנותה עקב העבודות. הקבלן/יזם במצב זה מרוויח את דמי השכירות ובכך רווחיו גדלים. במצב שהדייר מעדיף לא לפנות את דירתו הוא חשוף לנזקים לתכולת דירתו עקב עבודות הבנייה. במצב זה באם יש נזקים לתכולה עקב עבודות הבנייה יש לזמן שמאי רכוש שיעריך את הנזקים השונים לתכולה שהם כלולים במסמך מסודר של חוות דעת ועל פיה ניתן לתבוע את הקבלן על גרימת הנזקים הללו.
בפרויקט תמ”א 38 בעיר גדולה בצפון נבנתה מעלית בבניין המגורים המשותף במהלך העבודות בוצעה יציקת בטון לפיר המעלית. בגלל צפיפות רבה במבנה משאבת הזרקת הבטון פספסה את תבנית הפיר והבטון הותז לאחת הדירות ובנס לא גרם לפגיעות גוף אלא גרם נזק רב לתכולת הדירה.
גם בפרויקטים של מה שנקרא “פינוי בינוי” יש פוטנציאל נזקים גבוה. מדובר בהריסת מבנים ישנים מאד ובניה תחתם של מגדלי מגורים.
בנינים ובהן דירות או בתי עסק הסמוכים גאוגרפית לפרויקט בניה אלה עשויים לספוג נזקים קשים למבנה ולתכולה עקב ההריסות והבנייה הצפופה . כך, אל תהססו ופנו לשמאי פרטי שיעריך לכם את הנזקים השונים ותגישו תביעה לכיסוי הנזקים ע”י החברה הבונה ו/או הקבלן יזם
בעיר מרכזית בשרון החל להתבצע פרויקט “פינוי בינוי”. החברה המבצעת לא עשתה בדיקות שונות בטרם הריסת המבנים. במהלך עבודות ההריסה נוצרו ככל הנראה זעזועים בקרקע ועקב כך במבנים סמוכים לאתר נוצרו סדקים וחריצים רחבים בקירות. הדיירים במבנים הללו שכרו מהנדס אזרחי שקבע שהחריצים והסדקים בקירות נגרמו עקב הריסות לא מבוקרות באתר הבנייה הסמוך. הדיירים שכרו גם שמאי פרטי שהעריך את עלויות שיקום הנזקים.