סקר סיכונים לשם מה זה טוב?
ביטוח מטפל בעיקר בתוצאות הנזק כמו הוצאות כספיות לשיקומו. לעומת זאת ניהול הסיכונים מטפל בסיכונים בכלל.כל פריט שהוא בר ביטוח עלול להיות בסיכון כלשהו. לכן, חברות הביטוח תבצענה סקר סיכונים כדי להבין את היקף הסיכונים של כל פרט שמוצע לביטוח. סיכון בשונה ממפגע הינו מצב מתמשך שלא ניתן לסלקו, אלא רק להתגונן בפניו ולצמצם אותו.
מנגד,חברות,בעלי עסקים גדולים כקטנים חייבים לדעת את היקף הסיכונים הקיים במבנים בהם פועלים או בתהליכים השונים הקיימים בהיקף העסקים. לצורך איתור הסיכונים יש לבצע סקר סיכונים ע”י בעל מקצוע כמו שמאי רכוש שמכיר את הסיכונים מעצם טיפולו בהערכת נזקים כחלק נוסף בעיסוקו או יועץ בטיחות מורשה .
לאחר זיהוי ברור של הסיכונים בבית העסק יש לבצע ניתוח מדויק של הסיכונים ובהמשך להמליץ על התגוננות בפני הסיכונים. התגוננות בפני הסיכון עלולה להיות הוצאה כספית כבדה שבניתוח רווח והפסד הרי ההתגוננות בפני סיכון עשויה להיות נמוכה יותר מהנזק העלול להתפתח מהסיכון שזוהה.
לדוגמא: חנות תכשיטים הנה בסיכון פריצה גבוה מסיכון אש. מנגד נגרייה הינה בסיכון אש גבוה עקב העיסוק בעץ שהנו אלמנט שמבעיר אש במהירות. אולם בנגריה יש סיכון פריצה שהנו נמוך מסיכון האש אבל סיכון קיים בעקבות הציוד הרב הקיים הנדרש ע”י פורצים שמכוונים לציוד מסוג זה.
קיימים בעולם המודרני מאות סוגי סיכונים חלקם בולטים וברורים וחלקם סמויים. המומחיות של בעלי המקצוע שעוסקים בסקרי סיכונים היא לאתר את הסיכונים ולתת המלצות להתגוננות בפני הסיכונים. חברות הביטוח מכניסה את הסיכונים ואמצעי המיגון והתגוננות בפניהם כתנאי בפוליסה. אי התקנת אמצעי המיגון כנגד הסיכונים עלולה לא לתת כיסוי ביטוחי שעלול להגרם עקב הסיכון.
יש לא מעט סיפורים לא דמיוניים על בעלי עסקים שהתעלמו מהסיכונים בבית העסק שלהם או שהתרשלו בהקמה של אמצעי מיגון ואז התברר להם שהחיסכון כביכול היה יקר מאד, זאת גם שחברת הביטוח עלולה לדחות תביעה בגלל שהמבוטח לא עמד בתנאי הפוליסה ולא התקין אמצעי מיגון.
לכל בעל עסק קטן כגדול מומלץ להעזר בסוקר סיכונים באופן פרטי שהנו ניטרלי ולא מחויב לחברות הביטוח שייתן סקר סיכונים אובייקטיבי שעל פיו יוכל להתקין אמצעי מיגון עפ”י הסטנדרטים של חברות הביטוח.