הציבור העסקי מכיר את המושג “סקר סיכונים” בהיבט הפיננסי והכלכלי. אולם לבית עסק, חברות, תאגידים נדרש לא פעם לסקר סיכונים פיזי.
אז מה זה סקר סיכונים פיזי? סקר סיכונים בא לתת תמונה כללית על בית העסק מכל ההיבטים שאינם כלכליים או פיננסים. חברות ביטוח לפני שמפיקות פוליסה לבית עסק הן מבקשות סקר סיכונים מקיף כדי שיקבלו תמונה ברורה על בית העסק ויהיו מודעים לסיכונים וימליצו איך להתמודד עם סיכונים אלה. חברות גדולות שממוקמות במרכז עסקי מסוים ולהן סניפים שונים הפרוסים גם בארץ וגם מעבר לים מבקשות לא אחת להעביר למרכז הראשי סקרי סיכונים בסניפים השונים או בסניף מסוים. קיימות חברות עסקיות שונות שמבקשות להרחיב את פעילותן ולרכוש חברות אחרות מעוניינות כחלק מהעיסקה לקבל סקר סיכונים של החברה אותה מבקשים לרכוש.
מה בעקרון נותן ובודק סקר הסיכונים הפיזי?
סקר הסיכונים נותן כפתיח, סקירה על פעילות העסק/החברה. לדוגמא אם מדובר במפעל תעשייתי חייב להופיע בפתיח פירוט נרחב על הליכי הייצור, על אחסון חומרי גלם, אחסון תוצרת מוגמרת, שינוע פנימי, תחזוקה כללית וכיו”ב. בכל תהליך ייצור וגם בעבודה משרדית יש לא מעט סיכונים ולכן באה סקירת הפתיחה לתת תמונה ברורה על מנת לחשוף סיכונים בפעילות ובהמשך יש לבחון את המגונים הקיימים ובמידת הצורך להמליץ על הוספת מיגונים נוספים.
בכל בית עסק/מפעל/חברה קיימים סיכונים שונים החל מסיכוני אש וסיכוני פריצה , סיכונים למבני בית העסק/מפעל/חברה, סיכונים לעובדים, סיכונים של פגעי מזג אוויר ועוד ועוד סיכונים שעלולים להתפתח בכל עסק שהוא חי ופעיל.
ופה ניתן מספר דוגמאות: סיכוני פריצה בחנות למכירת תכשיטים גבוהים לאין שיעור מחנות למכירת פריטי טקסטיל. אמרנו כבר שאין מצב שיש אפשרות כלשהי לבטל סיכון לחלוטין אלא אם בית העסק ייעלם מהעולם. מנגד אפשר ורצוי מאד לצמצם ככל האפשר את ממדי הסיכון. אז בחנות התכשיטים יידרשו מיגונים פיזיים(כספות, סורגים, דלתות מיוחדות וכד’)מיגונים אלקטרוניים נרחבים. לעומת זאת בחנות הטקסטיל שבה הסיכון לפריצה נמוך יותר יידרשו מיגונים פחות נוקשים.
מנגד, סיכוני האש בחנות הטקסטיל גבוהים יותר מהסיכונים הללו בחנות התכשיטים. מטען האש בחנות טקסטיל הנו גבוה ממטען אש בחנות התכשיטים. כך שמיגוני האש בחנות הטקסטיל יהיו רחבים יותר מאשר בחנות התכשיטים.