עבודות קבלניות כשמן כן הן. בכל פרויקט קטן כגדול בנושאים מגוונים כמו עבודות תשתית, סלילה, הקמת מבנים, עבודות חשמל ותקשורת וכיו”ב.
במסגרת פרויקטים אלה מעורבים קבלנים רבים, נותני שירותים למיניהם החל מקבלני הסעות לעובדים, קבלני אספקת מזון ועד לקבלנים המרכזיים בכל פרויקט. בכל פרויקט נדרשים הקבלנים לקנות ביטוחים שיכסו את כל הנזקים שעלולים להגרם להם, לציודם ,לעובדים מטעמם וגם לצד ג’.
חברות הביטוח מוכרות בדרך כלל פוליסות לעבודות קבלניות שהן פוליסות מורכבות ומסובכות שבהן הן שומרות על האינטרסים של עצמן מכל האפשרויות הבלתי צפויות.
בכל עבודה קבלנית יש לא מעט סיכונים מעבודת הקבלן והצוותים אותם הוא מפעיל וכן מצד ג’ , כי לא מעט קבלנים עובדים במקביל בפרויקט מורכב.
לכן, בכל אירוע שקיים בו נזק כלשהו יש לעצור את העבודה ככל האפשר כדי למנוע הגדלת הנזק הקיים ולהתחיל לחקור את אירוע הנזק על מנת לאתר במדויק ככל האפשר את הגורם לנזק.
במידה ואותר הגורם לנזק במהירות והגורם הינו גורם ישיר מהקבלן יש לפנות לחברת הביטוח . עובדה זו לא מונעת מהקבלן למנות גם שמאי פרטי כי זיכרו היטב השמאי ששולחת חברת הביטוח עובד עבור חברת הביטוח ולא עבור הקבלן. השמאי מטעם חברת הביטוח מגיש את חוות דעתו לחברת הביטוח ומקבל את שכרו מחברת הביטוח. לעיתים , גם לקבלן המבוטח אין גישה כלשהי לחוות הדעת של שמאי חברת הביטוח. בנזק של עבודות קבלניות יש צורך למנות גם מומחים נוספים כמו מהנדסים, אדריכלים, מהנדסי מכונות, מומחי מעליות, רואי חשבון וכיו”ב. גם מומחים מסוג זה הנם “מטעם”.
במידה והגורם לנזק הנו מצד ג’, מיותר להפעיל את חברת הביטוח המבטחת את הקבלן. במצב זה יש לשכור שמאי פרטי שיעריך את כלל הנזקים ואם צריך בעזרת מומחים ותוגש תביעה ישירה כנגד גורם הנזק.
זיכרו היטב! לא כל שמאי רכוש פרטי מיומן ככל שיהיה, יכול להעריך נזקים מורכבים השייכים לעבודות קבלניות וזה נכון גם לגבי המומחים השונים. לכן, כדאי לבדוק את הרקע של השמאי ושאר המומחים ואף לבקש המלצות מתאימות.